diumenge, 5 de maig del 2013

Tancar els punys ajuda a memoritzar i a recordar

    Un grup de la Universitat de Montclair (New Jersey, EEUU) ha publicat en Plos One un estudi en que diu que si premem el puny dret durant 90 segons en pot ajudar a formar la memòria; igual que si premem l'esquerre quan volem recordar alguna cosa, ens ajuda a fer-ho. Pareix ser que aquest senzill gest augmenta la capacitat de les neurones del lòbul frontal, que està implicat en les funcions més complexes i té un important paper a l'hora d'emmagatzemar i treure records.

    Els investigadors de Montclair van basar-se en model de asimetria hemisfèrica en la codificació i recuperació de memòria proposat pel psicòleg Endel Tulving. Segons aquest, el lòbul prefrontal esquerre s'encarrega d'arxivar, és a dir, de codificar els records, mentre que el dret s'especialitza en la seva recuperació quan és necessària.

    Com que cada hemisferi del cervell controla la part contrària del cos, mitjançant proves electroencefalogràfiques han descobert que contraure la mà esquerra durant 90 segons augmenta l'activitat en l'hemisferi contrari, el dret, i viceversa.


    Segons un estudi fet anteriorment, tancar els punys sí té efecte en el procés emocional: quan es tanca amb força la mà dreta augmenten les emociones que es denominen d'aproximació -la felicitat o l'enuig- perquè s'activa el lòbul frontal esquerre. Açò explicaria casos típics com són el fet de prémer els punys quan estem enutjats o el gest d'algun esportista quan guanya una competició. En canvi, prémer la mà esquerra augmenta les emocions denominades de retirada -tristor o ansietat- que ens porten a retreure'ns.

    A partir de les proves electroenfalogràfiques i d'aquest estudi previ, el grup d'investigadors de Montclair es va preguntar si no tindria res a veure també amb la memòria, ja que també resideix en aquest lòbul cerebral.

    Van demanar voluntaris i en van obtenir 49 voluntaris destres, amb edats entres els 18 i els 48 anys, dels quals 40 eren dones, als quals van dividir en 5 grups. Van fer totes les variacions possibles a l'hora de prémer les mans i memoritzar una llista de 72 paraules. Un d'aquests grups va ser el grup de control, que no havia de fer res amb les mans mentre recordava les paraules. En canvi, els altres 4 tenien que prémer una mà o l'altra abans o després de intentar memoritzar les paraules. Un grup havia de prémer la mà dreta durant 90 segons abans de memoritzar-les i després just abans de recordar-les; un altre va fer el mateix amb la mà esquerra; els altres dos grups havien de prémer cadascun una mà (dreta/esquerra) abans de memoritzar la llista i l'altra mà (esquerra/dreta) en recordar-les.

    Finalment, en acabar les proves, els investigadors van trobar que el grup que va prémer la mà dreta abans de memoritzar i l'esquerra abans de recorda havia tret els millors resultats. Ruth Propper, la cap del grup d'estudi afirma que "els resultats suggereixen que algun moviments corporals simples canvien temporalment la forma en què funciona el cervell i poden millorar la memòria. En investigacions futures s'haurà d'examinar si tancar els punys podria millorar també altres capacitats, com les verbals o les espacials".

Font de la notícia: http://www.abc.es/ciencia/20130425/abci-mejorar-memoria-apretando-manos-201304241721.html

1 comentari:

Geraldine Ortiz ha dit...

Me ha parecido un post muy interesante, ya que muchas son las veces en las que no recordamos algo por más que queramos.Sería una buena táctica para conseguir acordarnos de algo que se nos ha a olvidado a corto plazo, aunque también puede ser meramente psicológico.