diumenge, 5 de maig del 2013

Migranya i problemes de son relacionats genèticament


Un equip de recerca liderat per experts de la Universitat de Califòrnia ha identificat una mutació genètica, coneguda com a caseïna quinasa 1 delta (CK1delta), que s'associa amb una forma típica de la migranya. Aquest estudi, publicat am la revista Science Translational Medicine, revela que la mateixa mutació es relaciona amb els trastorns del somni.

L'investigador i principal autor de l'article va explicar a SINC que la migranya està relacionada amb el somni i si es produeix un trastorn en aquest es poden arribar a formar migranyes. Per a arribar a aquesta conclusió, els científics van estudiar a una sola família amb antecedents d'aquest tipus de mal de cap i van observar que molts dels seus membres també patien la síndrome d'avançament de fase del somni.

Després d'haver trobat en la base de dades dels pacients una altra família en la que les migranyes s'associaven a la caseïna quinasa, els investigadors van provar en ratolins si les mutacions en aquesta podrien causar migranyes quan s'expressaven en els animals, i van trobar que el que sofrien la mutació mostraven patrons d'activitat cerebral similars a les observades en els pacients amb migranya.

Segons Charles (l'autor principal de l'article) els investigadors no s'imaginaven que els ratolins pogueren presentar migranya, però es van trobar a l'estudiar els gens humans en aquests animals una ajuda per a entendre com té lloc aquest procés dolorós. En concret, els animals van augmentar les ones d'activitat cerebral conegudes com a depressió cortical propagada, que es creuen responsasble de la migranya amb aura.

Per als autors, el tractament dels ratolins amb medicaments per a la migranya va semblar disminuir alguns d'aquests símptomes i per tant aquest podría ser un avanç per a totes les persones que pateixen aquesta malaltia ja que com diu Charles “Entendre els gens i rutes moleculars implicades en la migranya pot ajudar a desenvolupar tractaments genètics individualitzats”. 

NOTICIA EXTRETA DE SINC