dissabte, 27 de febrer del 2016

Un projecte multidisciplinari ha aconseguit detectar un marcador molecular que sembla predir les recaigudes en càncer d'endometri, un dels més freqüents en la població femenina darrere dels de mama, intestí i pulmó. Així ho han explicat els seus responsables en un acte celebrat a la Universitat de Lleida.
Tot i que la taxa de supervivència en el càncer d'endometri és del 85%, als investigadors els preocupa el 15% restant, en què la metàstasi fa que la histerectomia  no sigui suficient per eradicar la malaltia. "Fem tot el possible per preveure quan hi haurà recaigudes", ha explicat el catedràtic d'Anatomia Patològica de la UdL i investigador de l'IRBLleida, Xavier Matias-Guiu. En aquest sentit, estan pendents de validar a nivell europeu la troballa d'un marcador, que es troba en procés de patent. 

Resultat d'imatges de cancer d'endometri




 Entre els resultats que han presentat els investigadors destaquen la identificació de les alteracions genètiques i epigenètiques en càncer d'endometri, establint els citats marcadors moleculars de diagnòstic i pronòstic; l'anàlisi dels mecanismes d'invasió per poder dissenyar nous fàrmacs dirigits contra aquests processos; la resistència als tractaments amb quimioteràpia i radioteràpia per evitar les recaigudes; i l'efecte de fàrmacs dissenyats contra dianes moleculars conegudes.