dissabte, 4 de febrer del 2017

COM LLUITAR CONTRA LES INFECCIONS?

Un equip liderat per la Universitat de Barcelona (UB) ha identificat un nou mecanisme antibacterià que protegeix els macròfags contra les infeccions del bacteri Salmonella Typhimurium, un patògen relacionat amb diverses malalties gastrointestinals. Els investigadors destaquen en el seu article, publicat a "Cell Reports", la gran creativitat dels macròfags, cèl·lules del sistema immunitari amb diverses funcions immunlògiques, però també es poden convertir en el nínxol biològic d'alguns bacteris i disseminar-se per tot el cos.


Aquest és el cas del S. Typhimurium, un bacteri entèric capaç de sobreviure i replicar-se en l'interior dels macròfags perquè després d'adherir-se a la superfície d'aquests, secreta uns factors que alteren el citoesquelet d'actina de la cèl·lula hoste. Aquesta circumstància és la que permet al bacteri entrar a la cèl·lula transformant el vacúol en un entorn favorable per dispersar-se per l'organisme afectat.

I d'acord amb això, els investigadors han descobert que amb una activació farmacològica dels LXR s'inhibeix la capacitat de S. Typhimurium per infectar cèl·lules i per arribar a altres parts de l'organisme, i contribueix a millorar els símptomes dels animals de laboratori infectats per aquest bacteri entèric. 


És més, els LXR poden ser activats per lligands amb un gran paper en funcions metabòliques que regulen l'activació de la CD38, un enzim multifuncional del sistema immunitari, i amb una potent capacitat per consumir NAD+, que és un metabòlit relacionat amb la maquinària energètica cel·lular. No obstant això, amb aquest mecanisme, el tractament de LXR és capaç de reduir els nivells de NAD+, i amb això impedir que els bacteris infecciosos utilitzen el macròfag en benefici propi.

Cal tenir en compte, que encara que es tracta d'un fenòmen natural, la multiresistència bacteriana s'està accelerant convertint-se en una de les majors amenaces per l'OMS, per això, en la meua opinió, aquest nou descobriment ha de ser investigat del tot i explotat farmacològicament com una estratègia de teràpia dirigida a l'hoste en determinades infeccions bacterianes.

Aquesta notícia està relacionada amb els temes de microbiologia, immunologia i autoconservació del llibre de Biologia de 2n de batxillerat.

Ací està l'enllaç de la notícia actual.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Em sembla una notícia molt interessant, a més esta molt ben redactada. Aquest descobriment pot obrir unes noves vies d'investigació per a tractar algunes infeccions bacterianes. Avui en dia degut a la multiresistència dels bacteris, és a dir, l'abús inadequat dels antibiòtics, fa que les infeccions no responguen al tractament que hi haurien de realitzar, ja que els antibiòtics perden la seua eficàcia. Per tant els LXS constitueixen un mecanisme en la regulació entre l'hoste i el patogen. Tot açò es pot investigar farmacològicament mitjançant una teràpia dirigida a l'hoste en certes infeccions bacterianes.