dissabte, 25 de febrer del 2017

Nova forma d'actuació del colesterol?

Fa poc, uns investigadors relacionats amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de l'Hospital Charité de Berlín (Alemanya) han descobert una nova possible funció del colesterol.

Ja sabem que un excés d'aquest és perjudicial, ja que ens pot causar aterosclerosis, una malaltia derivada de l'estretiment i enduriment de les arteries causat pel mateix. Però també és important dir que és indispensable per a viure. Es troba en les membranes cel·lulars del nostre organisme, i el cos el necessita per a fabricar hormones, àcids biliars, vitamina D, i altres substàncies. Aleshores qualsevol estudi relacionat amb aquest és molt important.

Font de la imatge

Fins ara sols se sabia que el colesterol podia regular l'activitat de les proteïnes GPCRs des de fora; alterant les propietats físiques de la membrana o adherint-se a la pròpia proteïna de manera superficial, però és ara quan s'ha descobert que també pot actuar directament en l'interior d'aquest grup de proteïnes establint una connexió no molt clara fins al moment.
D'aquesta forma podem afirmar que el colesterol interfereix de forma important en la funció d'una proteïna cerebral. I com aconsegueix portar a terme aquesta funció? Primer, s'allibera de la membrana neuronal i se'n va a invadir l'interior del receptor d'adenosina per a arribar al centre actiu. Tot seguit, sabent que l'adenosina pertany al grup de receptors acoblats a proteïnes G, interfereix en la comunicació entre cèl·lules. I per què pot causar açò problemes? La resposta és que a causa del fet que aquesta família de proteïnes (les GPCRs) participa en molts processos importants (interpretació d'estímuls com la vista, el gust, l'olor...i del sistema immunològic entre altres)i, si falla, serán  previsibles malalties com l'alzheimer.

Font de la imatge

 Els investigadors van poder deduir açò gràcies a simulacions moleculars molt avançades i en col·laboració amb la Universitat de Castella-La Manxa ho van poder demostrar definitivament, per a poder afirmar ja, que el colesterol modifica l'adenina gràcies a que pot accedir també al seu interior.

Des del meu punt de vista crec que amb notícies com aquesta ens podem adonar del gran treball que realitzen dia a dia els investigadors i de la seua efectivitat com en aquest cas. Amb aquest estudi s'ha descobert una nova possibilitat que té el colesterol d'actuar que no sabíem i estic segura que actualment també ignorem altres funcions que en un futur es descobriran. Espere que servisquen per a poder curar malalties que ara no tenen encara cura. Per això hem de recolzar al màxim investigacions com aquestes que són les que al final ens proporcionaran beneficis més valuosos

Aquesta notícia està relacionada amb els temes de: glúcids, proteïnes, embolcall nuclear i immunologia de biologia de 2n de Batxiller.

Font de la noticia aquí

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Me parece una noticia muy interesante ya que muchas personas actualmente sufren problemas de colesterol. Como ya sabemos, el colesterol nos puede producir aterosclerosis como se dice en el post, pero en general es bueno para algunas de las funciones que desarrolla nuestro organismo, pero con este nuevo avance de la ciencia podemos observar como está asociado a diferentes proteínas y puede actuar dentro de ellas. Finalmente, he encontrado esta página donde podemos encontrar mucha información sobre el colesterol y sus funciones. http://themedicalbiochemistrypage.org/es/cholesterol-sp.php

Unknown ha dit...

Barbara, ja sabeu que intente no fer comentaris per a no "tallar-vos" a vosaltres els alumnes, però en aquest cas vull donar-te l'enhorabona per l'article escollit, molt relacionat amb la matèria de 2 Biologia, i per la forma tan bona amb la que que has fet el post; de forma molt clara, fent-te peguntes que et contestes, analitzant i valorant la notícia i relacionant-la perfectament amb la matèria. I a més a més amb un sobreesforç extra que suposa fer-lo en valencià amb la traducció que comporta tenint en compte que ve del castellà. Enhorabona