dissabte, 24 de novembre del 2018

Les criatures més estranyes de la Terra


Ellos encontraron a Spironema y al desconocido Hemimastix kukwesjijk.


Aquestes dues curioses espècies de microbis, actualment, són totalment desconegudes. Aquestes criatures van ser trobades en una mostra de terra canadenca i resulten tan diferents i estranyes que els investigadors no saben en quina branca de l'Arbre De La Vida haurien de col·locar-los, així que no han tingut més remei que reorganitzar-ho per a deixar-les un espai.


Els organismes han sigut assignats al regne Protista, ja que és el que conté tots els organismes eucariotes, que són els que estan fets de cèl·lules amb nucli i membrana, i no poden ser classificats en els altres tres regnes eucariotes (Fongs, Animals i Plantes). Al principi van ser col·locats en un súper regne denominat hemimastigotes, després dels primers anàlisis genètics van resultar ser molt més estranys del que ningú havia arribat a sospitar.

Quan els investigadors van poder observar-los per primera vegada amb microscopis electrònics d'escombratge, els quals permeten veure'ls en una imatge 3D, van observar que aquestes espècies recentment descobertes tenen un cos oblong (més ample o llarg del que és habitual entre el seu gènere), envoltat per files de flagels en forma de fil.

Segons va explicar a "Live Science" Yana Eglit, coautora de l'estudi, tendeixen a moure's patosament, ja que naden de una forma gens coordinada. Tenen una estética pareguda a la dels ciliats, que és un grup important de cèl·lules "d'aspecte pelut".

Nova Escòcia és un territori de la Primera Nació Mi'kmaq, per la qual cosa els científics li van donar a un dels nous microbis un nom inspirat en "Kukwes", descrit per la gent de Mi'kmaq com "un ogre voraç i pelut". Per això aquest microbi acabat de descobrir és ara conegut com Hemimastix kukwesjijk, un depredador voraç que els va recordar a aquest monstre.

Usant una tècnica coneguda com transcriptómica unicel·lular, els científics van analitzar les cèl·lules individuals en els microbis. Van observar l'activitat de les molècules de ARN missatger (ARNm), ja que transportaven informació entre centenars de gens i, gràcies a això, van poder revelar que són organismes amb un nucli embolicat en una membrana.

Segons els investigadors, el seu treball servirà per a conéixer millor com van evolucionar les primeres formes de vida cel·lular complexa, i per a establir millor les relacions que existeixen entre els primers organismes que van poblar la Terra.

"Aquest descobriment -conclou l'autor principal de l'estudi, Alastair Simpson - redibuixa, literalment, la nostra branca de l'Arbre de la Vida en un dels seus nivells més profunds. I obri una nova porta per a comprendre l'evolució de les cèl·lules complexes i els seus antics orígens, molt abans que emergiren els animals i les plantes en la Terra".




Els descobriments van ser publicats el 14 de novembre de 2018 en la revista Nature. Per llegir la notícia original cliqueu ací. Les imatges han sigut extretes d'ací i d'ací.