dimecres, 24 de febrer del 2010

Els àcids nucleics i el càncer colorectal


Com ja sabem, una metàstasis és quan es propaga un càncer d'un lloc a un altre del nostre cos que no estava afectat amb anterioritat. El lloc per on es propaga es principalment, pel torrent sanguini. En el cas del càncer colorectal, l'órgan que sol rebre la malaltia és el fetge.

No obstant això, un grup d'investigadors han descobert que no només les cèl.lules tumorals són les responsables de produïr metàstasis, els àcids nucleics derivats d'aquestes també ho poden fer. El que no se sap encara és com alliberen aquestes cèl.lules els àcids nucleics.

En l'estudi van treballar amb dos tipus de cèl.lules: cèl.lules no susceptibles o ASCs (amb el sistema defensiu intacte) i cèl.lules susceptibles o NIT-3T3 (que manquen d'un gen que les protegeix del desenvolupament de tumors). A més, els tumors dels pacients de càncer colorectal tenen entre un 35 i un 40% de mutacions en l'oncogén K-ras (un oncogén és un gen que indica que tens una predisposició a sofrir un càncer).

El que han fet és ficar en contacte els àcids nucleics de mostres de teixits de pacients, que tenien mutacions en l'oncogén K-ras. I, el que han descobert és que les cèl.lules susceptibles capten els àcids nucleics i es transformen i les no susceptibles no ho fan. A més, han confirmat que hi ha ADN tumoral en alt percentatge en el plasma de pacients amb càncer colorectal i que tenien algunes de les mutacions de l'oncogén. I que l'ADN lliure d'origen tumoral pot transferir seqüències gèniques a algunes cèl.lules del cultiu NIH-3T3, però als del ASC.



He buscat videos, però no he trobat cap que m'interesara ni que no estiguera en anglès. Així doncs, deixe l'enllaç a un post que he fet amb anterioritat on s'explica com es forma una metàstasi.Entreu a l'enllaç del final del post.