diumenge, 7 de febrer del 2010

L'enverinament dels voltors

Un caçador de Ciutadilla(Llèrida),junt amb la seua esposa, van ser jutjats en l'octubre de 2008 i condemnat a un any de presó per col·locar esquers enverinats en un coto d'aquesta població, aquest verí, anava destinat als animals depredadors.


Els acusats, van reconeixer els fets i la seua culpabilitat en la sentència, per la qual estan sent condemnats dos anys (un de privació de la llibertat i l'altre de dies multa), després dos anys de prohibició per a exercir la caça i la pesca i a més deuran d'indemnitzar a la Generalitat de Catalunya i pagar els danys ocacionat a un particular ja que, el seu gos de caça també va ser enverinat.


El succés va ocorrer fa uns anys, en 2006, quan els acusats, van ser pillats "in fraganti" per un Agent Rural de la Generalitat de Catalunya quan anaven a repartir carn impregnada amb carbofurano(un potent insecticida classificat com molts tòxic). Aquesta substància, és actualment la més utilitzada per elavorar els esquers, en aquest cas, eren troços de conill mesclats amb el producte. El verí el van col·locar per a eliminar els depredadors que estaven en competència directa amb els caçadors, per la qual cosa, es tracta d'una forma incorrecta de gestionar un coto a més de cruel i il·legal.



Aquest cas, com molts altres, va ser denunciat per la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre(BVCF), aquesta és una de les identitats conservacionistes que lluiten contra l'ús il·legal del verí en el medi natural. Aquesta Fundació, pensa que aquestes sentències són possitives per a disuadir l'ús del verí contra la fauna ja que fa veure que els qui l'utilitzen no quedaran impunes.





La fundació per a la Conservació dels Voltors Negres(BVCF) té una llarga llista d'acussats per enverinament de voltors en Balears. Aquest que he dit avans és un exemple més del poc respecte que tenen algunes persones amb la faura. Gràcies a aquesta fundació moltes persones han sigut ja jutjades pels seues delictes i per no tractar adecuadament el que els envolta. A més, aquesta Fundació serveis de motivació per a que els Agents de Medi Ambient, SEPRONA, ONG, la ciudadania, etc; unisquen esforços per a denunciar casos d'enverinament en tota Espanya.

A més a més, es pot realitzar a través del telèfon gratuït SOS VERÍ 900 713 183.