diumenge, 25 d’octubre del 2009

Descobriment d'un mecanisme molecular que determina la dinàmica de la metàstasi del càncer

El Centre d'Investigació del Càncer dels Estats Units ha elavorat un Estudi, publicat en la revista "Nature Cell Biology", on diu que l'activació de senyals intracel·lulars específics determina si les cèl·lules del càncer s'expandeixen com a cèl·lules individuals o com un col·lectiu i si envairan altres teixits a través del sistema linfàtic o de la sang. Aquests descobriments mostren com diferents cèl·lules d'un tumor podren tenir diferents característiques de senyalització i podrien ajudar a dissenyar fàrmacs que eviten que el càncer s'expandisca d'un òrgan a un altre.



Baix la direcció d'Erik Sahai, els invastigadors van veure, de forma no invasiva, el moviment de cèl·lules cancerígenes marcades dins de rates vives, mitjançant l'ús de càmeres d'alta sensivilitat. Els científics van descobrir que, mentres que algunes cèl·lules tumorials es movien en solitari, altres es movien més a poc a poc en grup.


Si bé ja es coneix que el factor de creixement TGF-beta de la citoquina augmenta la movilitat de les cèl·lules tumorals, els investigadors van descobrir que la senyalització de TGF-beta només està activa en les cèl·lules solitàries en moviment i no en les que se mouen de forma col·lectiva. Aquests dos tipus de migració porten a l'expansió del càncer, encara que, cap a diferents llocs. Les cèl·lules que no estan senyalitzades de TGF-beta es movien de forma col·lectiva i només se expandien cap als nòduls limfàtics.



Per contra, l'augment de la senyalització de TGF-beta portava a un increment en la dispersió de les cèl·lules que es movien en solitari cap a la sang, però també evitava l'expansió del càncer cap als pulmons. Per això, els científics plantejaren que el mecanisme TGF-beta necessitava ser activat per a la movilitat de les cèl·lules individuals, però després havia de ser desactivat per a que el càncer no s'expandira cap als pulmons.



2 comentaris:

Alba ha dit...

Espere que es puga solventar del tot aquest problema, ja que, si ja és dur tindre càncer, és més dur encara que se't reproduïsca per altres parts del cos.
Una cosa que m'ha cridat l'atenció es com han vist els investigadors aquest mecaninsme molecular: amb rates vives mitjançant càmeres d'alta sensibiliat. Com ho deuen fer? Perque supose que deu ser difícil veure cèl.lules en el seu medi i si mirem que el ratolí estpa viu...
I per què aquest factor de creixement TGF-beta de la citoquina només es dona en cèl.lules que van soles, i no en tot el grup?
Supose que aquest es un tema un poc difícil per a nosaltres. De moment, he trobat una pàgina que està prou bé i que té un vídeo que m'ha agradat prou: http://www.cancerquest.org/index.cfm?lang=spanish&page=408

Alba ha dit...

Volia dir està no "estpa".