divendres, 2 de març del 2018

Progrés per a aconseguir una teràpia efectiva contra el tumor cerebral més usual.



El glioma és el càncer cerebral més habitual i un dels més violents. En els últims anys investigadors de la Universitat de Salamanca van demostrar que la proteïna conexina 43 podia alentir la seva progressió i van preparar una investigació encaminada a desenvolupar algun tipus de teràpia. Actualment, els científics han justificat que l'agent antitumoral que van desenvolupar, basat en aquesta proteïna, és eficaç en mostres de pacients i, a més, calma la mobilitat de les cèl·lules del glioma.

L'Institut de Neurociències de Castella i Lleó (Incyl) de la Universitat de Salamanca estudia el glioma, el càncer cerebral més usual.
En els últims anys un equip d'investigació ha descobert que una proteïna, anomenada connexió 43, obté apaivagar la progressió de la malaltia i ha desenvolupat un mètode per fer-la arribar a les cèl·lules tumorals.
Nous avenços que poden ser clau per desenvolupar una teràpia, ja que han confirmat que el tractament que han desenvolupat és efectiu en mostres de pacients i, també, oprimeix la mobilitat de les cèl·lules del glioma,
un factor decisiu per a la seva expansió.
Davant d'un tumor cerebral desapareix la conexina 43, que és primordial perquè es comuniquin entre si els astròcits, cèl·lules de la glia amb un paper molt important en el sistema nerviós.
Els científics van demostrar fa temps que en restaurar aquesta proteïna en ratolins, el tumor cerebral creixia més a poc a poc, així que van començar a pensar que podria tenir una utilitat terapèutica.
No obstant això, és inviable usar la proteïna completa com estri terapèutic, així que els investigadors de l'Incyl van dissenyar un pèptid -compost format per un nombre reduït de aminoàcids- que aconsegueix el mateix efecte i el van patentar.
Han pogut comprovar per primera vegada amb cèl·lules de pacients que el pèptid patentat és un agent antitumoral eficaç.
L'últim va ser desenvolupar un mètode per introduir aquest agent en les cèl·lules tumorals. Consisteix en adherir-se a una seqüència d'una proteïna present en el virus del VIH que és inofensiu però posseeix una gran capacitat per penetrar en les cèl·lules.
Han pogut justificar per primera vegada amb cèl·lules de pacients que el pèptid patentat és un agent antitumoral eficaç.
Els investigadors demostren també que el pèptid oprimeix la mobilitat de les cèl·lules tumorals. Aquest element és molt important perquè les cèl·lules del glioma es dispersen pel cervell amb una gran destresa, de manera que de vegades extirpar el tumor mitjançant cirurgia no serveix per acabar amb ell. Per això, és un dels tumors cerebrals amb més baixa esperança de vida. Si el pèptid patentat arriba reduir aquesta mobilitat, tal com han comprovat els investigadors en cultius cel·lulars, seria una altra raó per apostar per aquest agent terapèutic.
  El següent objectiu és desenvolupar un model de ratolí amb glioma en què efectuar nous assajos. Si novament es comprova l'efectivitat, estaran més a prop de poder aplicar-lo en malalts.


enllaç de la notícia aquí