dilluns, 19 de febrer del 2007

-->Dos investigadors espanyols demostren que el descens s'una proteïna en una mosca causa envellimet prematur<--

Els investigadors de l'institut de Biologia i Genètica Molecular de l'universitat María Dolores Ganfornina, han demostrat que el descens d'una proteïna en una mosca causa envelliment prematur. El descobriment s'ha aconseguit amb col.laboració amb el mcientífic estadounidense Seymour Benzer, un dels pares de la genètica.

Els resultats obtingutsamb la manipulació dún gen d'una proteïna, obreixen la porta a tractaments futurs d'enfermetats neurodegeneratives, el factor comú de la qual és la oxidació de les cel.lules.
Els investigadors han comprovat que amb el descens de la quantitat de la proteïna, ala que han denominat "lazarillo", en la mosca es provoca "un envelliment prematur , problemes degeneratius i estrés oxidatiu". Si la mosca te un una mitjana de vida de sisanta dies, amb el descens de la proteïna, mor en deu dies.
Aquest treball s'ha complementat amb investigacions de l'equip descobridor del primer gen, el seu experiment ha consistit en fer el contrari: augmentar el nombre de proteïnes, la qual cosa prolonga la seua vida en vint dies més. Així, els resultats d'ambdos grups es complementen, ja que demostren que la proteïna pot accelerar o desaccelerar l'envelliment cel.lular.
Després d'acó, els dos investigadors es troben en la segona fase de experimentació amb ratolins, i han demostrat que continuen amb el mateix comportament , encara que com que un ratolí viu tres anys i una mosca sisanta dies, han accelerat l'envelliment per poder comprovar aquests resultats. En un any o dos, si continuen aquests trobaments, podrien començar amb la fase d'experimentació humana...!

--->Enfermetats neurodegeneratives
Aquests dos científics s'orienten a la possible aplicació d'enfermetats neurodegeneratives, especialment de la ataxia (enfermetat poc comú que provoca un descontrol dels moviments voluntaris), ja que esta provocada per una oxidació de les cél.lules i la manipulació d'aquesta proteïna, al augmentar-la podria ajudar a controlar el procés d'oxidació i la degeneració celular.
S'ha iniciat un estudi per conèixer quina quantitat de "lazarillos" tenen aquests enferms per al possible tractament terapèutic, una vegada s'obtinguen els resultats amb els ratolins. Per a l'estudi, conten amb la col.laboració de 55 sol.licituds de voluntaris amb aquesta estranya enfermetat, als quals se'ls esta realitzant un estudi neurològic i neurofisiològic , gràcies a un projecte financiat per la Junta de Castilla i Lleó, en col.laboració amb la doctora Isabel Yugueros, del servici de neurologia de l'hospital del Río Hortega, i el doctor Benedicto Catalán, de l'hospital Clínic universitari.

----->Marta Soriano Hervás

1 comentari:

Rafa Mollà ha dit...

Pràcticament el comentari de l'altre post ens pot servir per a aquest