dimecres, 13 de febrer del 2019

Descobreixen un sistema circulatori ocult adintre dels ossos


Una manera d'injectar el medicament per a que arribe a qualsevol part del cos quan el personal sanitari no pot trobar ràpidament l'accés a una vena, és introduïnt-lo a través de l'os de la cama. A partir d'ahí, la medicina abandona la mèdul·la òssia i circula pel cos. Però, sabem realment com succeeix açó?

Fa poc, un grup d'investigadors d'Alemània, dirigit per la jove Anika Grüneboom, trobaren, mentre experimentaben amb els ossos llargs d'uns ratolins, uns xicotets vassos sanguinis. Pogueren vore com els diminuts capil·lars de sang passaven a través d'ells, creant així una connexió entre la mèdul·la òssia i el sistema circulatori.

Fotografia de els vassos transcorticales.

L'equip d'investigadors observaren els centenars de canals que atravesaven la dura capa externa de l'os. Aquestos canals són anomenats 'vasos transcorticales' (o VTC). Arrivaren a la conclusió de la que la  major part de la sang que passa pels ossos ho fa a través d'aquestos vassos. (En aquest vídeo hi trovarás una representació
d'aquests canals).




En groc, els neuròfils viajant a través dels VTC.


A més, aquestos conductes són els utilitzats per els neutròfils, uns  tipus de leucòcits presents en la sang que intervenen en la inflamació dels òrgans.






Fins ara, només s'ha trobat l'existència d'aquestos vassos en els ossos de ratolins, encara que no es descarta la idea de que una vassos semblants o iguals es troben també en humans.
A més, no només hi trobaren aquestos conductes en els ossos llargs, sino també entre el crani i la superfície cerebral dels ratolins.

Després i avans del clarejament dels ossos.
Tot açò va ser possible d'observar gràcies a que els investigadors van tindre la capacitat de clarejar els ossos utilitzant una solució que degradava els àcids grassos, podent així vore la gran quantitat de conductes que travessaven:




Ací trovaràs el post original i ací la notícia de l'ABC.