diumenge, 13 de maig del 2012

Un altre efecte del consum crònic de l'alcohol

Un equip d'investigadors del CIPF, ha realitzat un estudi on pretenen observar si el consum crònic d'alcohol es troba relacionat amb alteracions en la mielina i quin és el mecanisme que ho causa.

Consuelo Guerri, investigadora que dirigeix el Laboratori de Patologia Cel·lular del CIPF, va explicar que mitjançant tècniques de neuroimatge s'havia demostrat ja que existien alteracions importants en la mielina dels alcohòlics amb un consum crònic, però era molt important descobrir quin és el mecanisme que s'encarrega d'aquestes alteracions.
Per a dur a terme aquesta tasca, els investigadors van utilitzar diferents models d'animals als que se'ls va subministrar un 10% d'alcohol en aigua durant cinc mesos. En els resultats, l'equip ha comprovat a través de tècniques de neuroimatge in vivo que el consum crònic d'alochol causa una reducció important de la mielina del cervell. Mitjançant la microscopia electrònica, els científics han demostrat que l'alcohol disgrega la vaina de mielina i pot contribuir a la neurodegeneració.

La investigadora Guerri afegia que havien observat que produia una reducció important de les proteïnes que componen la vaina de mielina i que disminuia l'expressió dels gens d'aquesta, per la qual cosa la vaina es trenca.

Es demostra així un altra vegada la gran capacitat que té l'alcohol de danyar-nos, com ho fa en aquest cas degenerant la mielina, una sustància fundamental per a la transimissió d'impulsos nerviosos, i per tant per a la conducta del propi individu.