dissabte, 24 de novembre del 2007

CONFIRMEN EL PRIMER ÈXIT EN CLONACIÓ DE CÈL·LULES DE PRIMAT



Els embrions de mona rhesus produïts generen cèl·lules mare. De moment no s’han clonat animals.

El procés de clonació de cèl·lules humanes amb finalitat mèdica avança progressivament. Els investigadors de tres centres dels EEUU han demostrat la clonació amb cèl·lules de mascle de mona rhesus y després, han mantingut dues línies de cèl·lules mare procedents d’alguns embrions clonats.
La revista NATURE destaca que aquesta ha sigut la primera vegada que s’ha donat la clonació terapèutica de cèl·lules de primats. En febrer de 2004 Hwang Woo-suk va anunciar a través de la revista Science la clonació de cèl·lules mare i la producció de noves cèl·lules mare a partir d’aquesta clonació. L’equip de Shoukhrat Mitalipov va començar la seua investigació, clonant micos amb tècniques semblants a aquelles utilitzades en la clonació de l’ovella Dolly, però no tot surt com s’espera ja que l’equip d’Oregon va fer ús de 15.000 òvuls però no va aconseguir cap element clònic.
L’experiència durant una dècada ens demostra que la clonació de primats és molt més complicada que d’altres espècies.
La tècnica que ha utilitzat un equip d’investigació consistís en extreure una cèl·lula de mona rhesus adulta i del seu interior, se selecciona el nucli on hi ha la major part del seu ADN. D’altra banda, s’extreu un òvul no fecundat d’una femella d’aquesta espècie i se’n retira el nucli. Després es fusiona el nucli de l’individuo mascle amb l’òvul sense nucli per produir un embrió que conté el material genètic del mascle.
Si aquest embrió es col·locara a l’úter d’una mona, es produiria la fecundació d’un animal genèticament idèntic al mascle.
La fase final de l’experiment consisteix en l’extracció de cèl·lules mare de l’embrió clònic cultivant-les per a extraure un conjunt de cèl·lules que es multipliquen constantment. Així apareixen tots els teixits per a l’experimentació.

Joaquim Elcacho. BARCELONA.

La notícia completa, amb gràfic i tot es pot consultar al periòdic AVUI, 15 DE NOVEMBRE DEL 2007

2 comentaris:

Sara ha dit...

Em pareix molt interesant la clonació perque es un avanç molt gran en el camp de la ciència però per a algunes persones és poc ètic, crec que encara es tardarà molt en permitir la lliure clonació perque es un tema molt delicat, a mi personalment la lliure clonació no em pareix molt correcta.

francisco planchadell ha dit...

Estic d'acord amb sara, perquè és veritat que per a algunes persones és molt poc ètic.
Jo estic a favor de la lliure clonació, sempre i quan siga per motius de salvar la vida a un altre ésser. Però la clonació, pense que ha de ser restringida, és a dir, que només es legalitzés per motius vitals (com he comentat). Espere que no es legalitzés (com entenem la paraula legalitzar hui dia) mai, però per altra banda, si nio es legalitza, s'està fomentant el mercat negre, i això si que ha d'estar penat amb severitat per la llei.