dimecres, 29 de febrer del 2012

EL CICLE BIOLÒGIC DEL MORRUT ROIG


El morrut roig es tracta d'un insecte amb una gran capacitat reproductiva ja que precisa només de 3 a 4 mesos per a desenrotllar totes les fases del seu cicle biològic. El morrut roig té una metamorfosi completa i es poden trobar els quatre estadis diferents convivint al mateix temps: ou, larva, pupa i adult.

Ou: L'ou, de color groc clar, blanquinós, cilíndric, brillant, té forma ovalada i mesura d'1 a 2,5 mm. Es localitzen en l'interior de clavills, ferides o de xicotetes cambres en forma de forat realitzades per les femelles. Realitzen posades que van de 300 a 400 ous de mitja . Esta fase té una duració de 2 a 4 dies.

Larva: A l'eclosionar els ous, ixen les larves que presenten al principi un color blanquinós el qual va prenent una tonalitat groguenc fosc a mesura que avança el cicle. És àpoda, allargada, segmentada i amb un cap endurida de color roig-marró fosc. És la fase de l'insecte que més dany causa a la palmera i en particular a la palmera canària al localitzar-se en el teixit meristemátic (de creixement) de la mateixa.
P
upa: Al final del període larvari la larva construïx un embolcall en forma oval amb fibres de l'interior de la palmera. Esta fase dura de 15 a 30 dies. Una vegada finalitzada la metamorfosi l'adult roman en l'interior uns 10 dies més.

Adult: L'adult pot viure de 45 a 90 dies, té el cos oval allargat de 19 a 45 mm de longitud, de coloració variable; terrós ataronjat clar o roig ferruginós, amb taques o sense negres en el pronote de forma i números variables. Rostre allargat, en el mascle està recobert d'un raspall de bolets mentres que en les femelles és llis. Tenen activitat diürna, preferixen caminar encara que normalment volen per a trobar una altra palmera que infectar.

Poden tindre com a mínim tres generacions a l'any.

A continuació hi ha un video que explica aquestes fases:

2 comentaris:

TENIS EN EDUCACIÓN FÍSICA ha dit...

Es muy interesante saber algo más sobre el ciclo reproductivo de este animal ya que se reproduce con mucha facilidad

Marc ha dit...

Este nos explica en que consiste el insecto que a probocado esta plaga y la muerte de las palmeras