diumenge, 26 de febrer del 2012

Una nova funció per als astròcits

Els astròcits són unes de les cèl·lules més abundants en el cervell i desenvolupen funcions molt importants. Uns investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha descobert que aquest tipus de cél·lules de la glía intervenen en els procesos relacionats amb la memoria i l'aprenentatge; contribueixen als procesos de transmissió i emmagatzemament d'informació al cervell.

Fins el moment es pensava que la única funció dels astròcits era sostindre les funcions de les neurones i el seu medi. I ara, amb l'estudi realitzat per Alfonso Aranque, ens ha donat a coneixer que els astròcits també poden transmetre la informació, al igual que les neurones, i realitzar així una funció tant important. 

Quan les neurones alliberen el neurotransmisor Acetilcolina, els nivells de calci dins dels astròcits aumenten. Aquest increment és la senyal que indica a eixes cèl·lules de glia que han de alliberar glutamato. Tot aquest procés molecular protagonitzat per astròcits i neurones, dona com a resultat una intensificació duradera en la transmissió de senyals entre dues neurones.

Aquest experiment ha suposat un canvi ja que s'ha demostrat que els astròcits están involucrats en mecanismes cel·lulars com la memòria. Això fa pensar que també és posible que aquests realitzen una funció important en enfermetats relacionades amb la memoria, com per exemple l'alzhéimer.