divendres, 21 de febrer del 2014

Una inversió del genoma humà protegeix davant de l'ASMA i l'OBESITAT

   Científics del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental i la Universitat Pompeu Fabra van descobrir una regió variable del genoma que té la seqüència en un ordre invertit al normal, en 16p11.2  i que pot protegir davant dos patologies: asma i obesitat. Aquest estudi és va publicar en la revista The American Journal of Human Genetics ,així com també en la pàgina SINC, el 21 de febrer. 

   Una altra de les novetats de l'estudi són l'ús de noves tècniques, que ens permeten estudiar el genoma i descobrir les zones on poden haver algun tipus d'inversions (són alteracions en el genoma) que poden derivar en patologies. Per a realitzar l'estudi es van analitzar mostres d'unes 5.800 persones d'Europa, Àsia, Àfrica i Àmerica. 


                                                           Imatge del genoma humà

   Els resultats mostren que la zona del genoma analitzat varia segons el continennt d'on procedeixen les persones i les adaptacions d'aquestes davant el clima dels continents. 

   Un exemple del tratat en el paràgraf anterior, és el percentatge de persones amb aquesta inversió genòmica. En els habitants de l'est d'Àfrica compta amb un 10%, mentre que en la població del nord d'Europa el percentatge augmenta fins a un 50%. Aquest fet, es creu que és com a conseqüència d'una millor adaptació al clima fred que exigeix un metabolisme basal més actiu. Globalment, després de veure els resultats obtesos, aquesta variant genètica explica el 40% de la predisposició genètica a patir conjuntament asma i obesitat. 

   Els científics catalans de la CREAL i UPF estan usant aquest mètode per estudiar el paper de més inversions en altes malalties, com potser la predisposició al desenvolupament de l'autisme.

Per visitar la pàgina principal cliqueu ací

   Aquesta notícia presenta molta importancia ja que es pot apreciar l'origen de les malalties com ara l'obesitat i asma, i mitjançant aquest coneixement es poden buscar diverses solucions que acaben amb la patologia o que intenten millor la vida del malalts. Aquesta notícia l'he pogut relacionar amb l'assignatura de biologia humana, ja que tracta sobre l'asma i obesitat dos patologies relacionades amb el temari dels sistemes i aparells.