diumenge, 14 d’octubre del 2007

LA CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA POT DISMINUIR FINS A DOS ANYS LA VIDA

A España tenim uns nivells de contaminació molt elevats provocats sobretot pel tràfic, encara que també per les indústries i calefacció domestica.
Però, açò no té sols repercussions a la natura sinó també en nosaltres i es que OMS ( l’Organització Mundial de la Salut) ens informa que a España es produeixen 16000 morts prematures a l’any a causa de la contaminació atmosfèrica. I a nivell mundial el 1,4% de les morts es a causa també d’aquesta contaminació.

A les dades proporcionades per l’OMS es suma un estudi recent fet pel Observatori de la Sostenibilitat en Espanya (OSE), que diu que tres quartes parts de la població espanyola esta sotmesa a diari a als nivells de contaminació i açò té conseqüències en la durada de la nostra vida, que es pot vore disminuïda entre uns mesos i dos anys. Sobretot en persones majors de 65 anys, xiquets, malalts cardiopulmonars i dones embarassades.
I no sòls pot produir una disminució de la durada de la vida sinó també una baixada en la qualitat de la mateixa, ja que els alts nivells de contaminació produeixen malalties, com: asma, bronquitis, afeccions pulmonars i cardíaques, i malalties cardiovasculars cròniques.

Les substàncies més nocives per a la nostra salut són les partícules en suspensió menors de deu micres i de 2,5, també el diòxid de sofre, diòxid de nitrogen, monòxid de carboni, compostos orgànics volàtils i ozó troposfèric.

Substàncies que es troben al medi a causa del combustible del vehicles, per processos industrial i centrals tèrmiques i en menor mesura per estufes, cuines de gas, gasolineres i el fum del tabac.
Aquesta notícia va ser publicada a principis del mes d'octubre a el diario montanés.
Jo crec que es necessari prendre consciència que la contaminació atmosfèrica té repercussions negatives en molts àmbits. Encara que la majoria sabem totes les repercussions, però molts pensen que ja es solucionarà a soles o per unes altres persones, i per a millor l’estat del planeta tenim que col·laborar tots.