dijous, 25 d’octubre del 2007

Llei de responsabilitat ambiental



El dia 5 d'Octubre, se va aprovar en el Parlament la llei de Responsabilitat ambiental. Esta llei pretén ser resposta a l'article 45 de la Constitució, segons el qual els ciutadans tenen dret a gaudir d'un medi ambient adequat i aquells que no ho permitisquen se veuran obligats a reparar el danys ocasionats. El desenvolupanet legislatiu i l’execució d’aquesta llei corresponen a les Comunitats Autónomes, excepte en els casos en els que participarà l'Administració General de l'Estat.
Ecologistes en Acció consideren un pas positiu l'existència d'esta llei; encara que aquesta llei presenta llagunes que possiblement siguen utilitzades per a seguir destruint l'entorn.
Per exemple, els impactes negatius fora de Espanya d'empreses espanyoles. Com són les extraciions de Repsol en el Parc Nacional Yasuní (Equador), les preses dels rius Bio Bio, Baker i Pascua (Chile) de Endesa, els complexos urbanístics en República Dominicana de Globalia. En tots aquests tipus de casos, Ecologistes en Acció considera que Espanya se deuria dotar d'un cos jurídic que li permitisca buscar les responsabilitats internacionals de les accions de la seua ciudadanía en l'estranger.
A més, hi han moltes cuestions molt importants que no qeden arrpelegades en la llei. Com per exemple, que no tindria responsabilitat ambiental les afeccions sobre l'atmosfera i les aigües amrines. Activitats com la defensa nacional o la seguretat internacional, el trasllat de residus fora de la UE, la contaminació per hidrocarburs, el transport de substàncies nocivesi potencialment perilloses, i l'energia nuclear, no es troben sota la responsabilitat d'aquesta llei.
A més, la ferramenta més potent d'aquesta llei no entrara en vigor fins al 2011, és a dir, fins aleshores, aquestaLlei no tindrà aplicació real.
finalment, Ecologistes en Acció, consideren també que, si la Llei pretén ser una ferramenta cap a la sostenibilitat, deuria incloure també auditoríes públiques integrals periòdiques.



Personalment, estic totalment d'acord en el que opinen Ecologistes en Acció; crec que és necessàri produir canvis per millorar l'entorn i que siguen eficaces. Necessitem que aquesta Llei siga complida per tothom, i que complete les seues lagunes de manera que siga eficaç i realment s'aconseguisca el propòsit que pretén.