divendres, 19 d’octubre del 2007

L'ÀRTIC HA PERDUT EL 23% DEL GEL PERMANENT EN DOS ANYS.

del periòdic AVUI, 3 d'octubre de 2007


Un satèl·lit de la NASA i el sistema de boies demostren que el desgel és ràpid i no es limita únicament en els períodes d’estiu, sinó que té lloc en totes les diferents estacions de l’any.

Segons dades actuals de la NASA, l’oceà àrtic s’està desglaçant ràpidament sense aturar-se massa. Les observacions realitzades amb el satèl·lit Quickscat i el sistema internacional de boies àrtiques mostren que en els últims hiverns s’ha desglaçat el 23% de la superfície dels pols àrtics, com si diguérem que 30 vegades el territori català.Els científics nord-americans han averiguat que el ritme de desaparició del gel és, actualment, 3 vegades més ràpid respecte a les dades extretes sobre aquest problema mediambiental en el període 1970-1990. Ara, el pol àrtic està molt poc glaçat.

Aquest procés i fenomen que està afectant a l’Àrtic està relacionat i unit amb el canvi climàtic global. Podríem dir que una de les causes més importants de la descongelació del gel àrtic està influïda per ‘unes condicions atmosfèriques inusuals, que provoquen uns forts vents que comprimeix el gel i se’l emporta cap a les zones càlides.

Aquesta disminució de gel conduirà a obligar la reformulació dels models de predicció del gel de la superfície i conèixer i assabentar-se de les seues conseqüències en el canvi del clima global.

També arribaria a provocar danys importants en els ecosistemes del pol àrtic, es a dir, la quantitat d’ossos morts que habitaven i caçaven en els blocs gelats.


Aquesta quantitat de gel que es va descongelant en la superfície del pol Àrtic, en aquestos moments, és degut a l’elevació de temperatura que hi ha en la superfície terrestre global.
Açò es degut a l’increment de l’efecte hivernacle. Augmenta la quantitat de gasos contaminants (metà,CO2, vapor d’aigua...) en l’atmosfera i això fa que no deixa passar els gasos infrarojos cap a zones més elevades i els rebota cap a la superfície terrestre, aleshores es produeix l’escalfament global.

Actualment , la investigació i els mètodes científics –tecnològics- s’han desenvolupat exponencialment en comparació en fa 50 anys.

3 comentaris:

Paco Rambla ha dit...

El link del periòdic no funciona bé.

Caldria un segon link a referit a un concepte o paraula (NASA, efecte hivernacle,...)

violeta pitarch ha dit...

Ja he revisat els links i estan correctes.24-11-07.Per a Paco Rambla.

Paco Rambla ha dit...

Noticia vàlida per al teu dossier