diumenge, 24 de febrer del 2013

Desenvolupament de còrnies artificials en laboratoris

    Fins ara, només es fan trasplantaments de còrnia de donants cadàvers. El 99% dels rebuigs d'aquests trasplantaments es deu a que no porta cèl·lules endotelials, a diferència de les còrnies creades artificialment. El procés per a crear-les es el següent. 

    S'extrauen cèl·lules mare de l'epiteli i de l'estroma de la còrnia d'un donant cadàver. Aquestes es cultiven amb una matriu d'un biomaterial dissenyat per un grup de l'Universitat de Granada per a generar una còrnia que siga igual la humana. Llavors, aquest teixit és utilitzat com una tireta per a tapar l'úlcera de la còrnia del pacient per a afavorir la regeneració del material danyat. Amb aquesta tècnica es poden crear 20 còrnies artificials a partir d'una d'un sol donant. Junt amb la disminució de la probabilitat de rebuig, aquests són els avantatges més importants d'aquesta tècnica.

    El passat mes de febrer, l'hospital universitari Virgen de las Nieves de Granada va rebre l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per a la fabricació de còrnies artificials i humanes, que permetran la realització de l'assaig clínic. Durant aquest mes de febrer es començaran una sèrie de trasplantaments a cinc pacients d'aquestes còrnies artificials. Una vegada arreplegades aquestes primeres dades de seguretat i eficàcia, s'operarà a 15 pacients més per a continuar amb l'assaig d'aquesta nova tècnica.


Font: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/02/21/actualidad/1361479521_980901.html

1 comentari:

Rafa Arroyo ha dit...

Una gran notícia, sens dubte, per a l'efiàcia de transplantaments de cornia.
El tipus d'enfermetats que requereixen d'aquesta operació gaudeix actualment de poc avanç tecnològic i esperem llavors que aquesta nova tècnica done bons resultats.

PD: Actualment hi ha pacients que discuteixen aquestes daddes en aquest foro: http://www.foroqueratocono.org/index.php?topic=39.30 Pegueu-li una ullada si esteu interesats.