dilluns, 25 de febrer del 2013

Protecció de la flora a les Illes Columbretes


Al reduït espai de les Columbretes s'afegeixen altres condicionants com l'aridesa, l'escàs sòl, les tempestes, la gran insolació i l'elevada salinitat als quals les plantes estan adaptades. A més l'aïllament i la condició volcànica de l'arxipèlag han produït l'aparició de noves espècies.

Malgrat que moltes espècies van arribar a les illes, poques han suportat les dures condicions ambientals i han sobreviscut a l’impacte humà; que va destruir la vegetació per llenya i va introduir espècies com conills o cabres. Les espècies vegetals que ho van suportar, van trobar unes excel·lents condicions per desenvolupar-se al ser sols rics en nitrats procedents del fem de les aus. 

Un nou programa  desenvolupat pel botànic Carles Fabregat amb ajuda del Servei de Microreserves de Flora, del CIEF i dels guardes ha sigut vital per a registrar i protegir les espècies de les Illes Columbretes. 
En concret, s'han dut a terme podes per mantenir les zones de pas i ús públic. També s'han establert les parcel·les per al seguiment de l'evolució de la coberta vegetal.
Mitjançant un contacte amb el Banc de Llavors de Conselleria, s'han recollit llavors d'espècies d'especial interès, així com el cens de poblacions singulars (Fumaria, Medicago, Reseda ...).
Aquest estudi  estableix normes de recol·lecció per a l’estudi i detallada informació sobre el lloc concret de i l’època de floració. També pretén ajudar a créixer poblacions amenaçades mitjançant una sembra amb unes normes molt rigoroses (les llavors han de ser de l’illa, han de estar madures...). 

Tot el treball, ha sigut realitzat per a conservar aquest enclavament únic a tota la Mediterrània, i protegir-lo de la forma més respectuosa amb el medi. Per a que generacions vinents, el puguen gaudir en un estat òptim i seguir aprenent de les diferents formes de vida que l'habiten.

Per veure la font de la informació, així com normes, accions... fer click ací i aquí.