diumenge, 24 de febrer del 2013

Dos graus centígrads per arribar a un punt de no retorn

    En la conferència "Planet Under Pressure", els científics van decretar que la temperatura de la Terra es troba a dos graus centígrads per a una catàstrofe. Aquesta dècada és essencial per a evitar grans canvis en la dinàmica de la Terra en el pròxims cent anys.

    La màquina climàtica que constitueix la Terra és un sistema un poc delicat. És a dir, si sobrepassem cert grau de temperatura, la Terra entrarà en cicle de més temperatura i per a tornar a la seva temperatura normal no serà suficient en reduir els gasos d'efecte hivernacle.

   Es preveu que si no es prenen mesures immediates per a reduir aquestes emissions, per al 2100 la temperatura haurà pujat 6 graus. En arribar a aquest punt, la Terra sofrirà canvis que ens resultaran catastròfics, no seran lineals com han pogut ser fins ara. Aquests canvis es deuen a la fusió dels glacials i a la desaparició dels boscos tropicals.

    Per un costat, els glacials ajuden frenar aquest augment de la temperatura gràcies a l'efecte albedo, però s'estan fonent a una velocitat d'uns 200 kilòmetres cúbics per any. Per un altre costat  tenim els boscos tropicals, que ajuden en gran mesura a reduir la concentració d'alguns gasos d'efecte hivernacle. Aquestos estan sent destruïts per la mà humana, com a conseqüència de la tala excessiva.
Fotos del glacial de Upsala(Santa Cruz, Argentina) preses en 1928 i en 2004. Cortesia de Greenpeace.

    Com a mesures s'ha proposat la prohibició de plantes d'energia i la creació de tecnologia que capture el CO2 de l'atmosfera terrestre.


Font: http://actualidad.rt.com/ciencias/view/41195-Calentamiento-global-quedan-solo-dos-grados-para-una-catastrofe-en-Tierra