dimarts, 26 de febrer del 2013

Programa de control d'aus a les Illes Columbretes


Seguint amb les actuacions que es realitzen sobre el grup d'aus, s'han mantingut els censos periòdics sobre les diferents colònies, així com el marcatge de pollets i el seguiment de nius.
El treball, es realitza des que va començar la Reserva Natural, cap al 1988. En l'actualitat, es realitza des de la Reserva en col·laboració amb el Servei de Biodiversitat de laConselleria. A més, de forma permanent, guardes i tècnics porten el seguiment de les diferents aus, les característiques de l'arxipèlag com: mida petita, aïllament, facilitat per a l'observació..., ajuden a facilitar l'estudi. 
 La finalitat del projecte, és la d'obtenir dades del comportament reproductor de les espècies nidificants a les Columbretes. Algunes com el Gavià Argentat són susceptibles de ser controlades, ja que un augment desmesurat suposaria una pressió perillosa sobre altres aus. 

Altres espècies que s'estudien són la Baldrigacendrosa, en greu declivi a nivell mundial; el falcó de la reina, la nostra rapinyaire més representativa, a més de una de les gavines més escasses del món, l'esquiu petrell oceànic. Totes elles, són espècies molt sensibles a impactes associats a la presència humana, i troben en aquestes illes, l’únic punt de nidificació de tot el País Valencià.

L'estudi, molt complet, detalla la quantitat d'aus de les Illes i ubicació dels diferents nius així com el nombre de polls que l'habiten. Altres dades recollides són les estimacions de parelles reproductores.
 Tot aquest estudi no seria possible sense la correcta conservació de l'hàbitat i la gestió correcta del mateix.

Per veure la font de la notícia, com per accedir-hi a més informació sobre dades de l'estudi, fer click aquí i ací .

2 comentaris:

Rafa Arroyo ha dit...

Em pareix una molt bona notícia que aquests tipus d'estudis no deixen de manquetjar en els nostres espais protegits. Les illes columbretes ha sofert un descens en la seva biodiversitat marina durant els últims anys. Però no està de més que es continue centrant-se a tota la zona al seu conjunt i que els retalls en mediambient es noten el menys possible.

Patricia Ibáñez Marín ha dit...

Me parece un post realmente interesante, ya que, a causa de la caza furtiva el censo de la población de aves puede verse gravemente afectado en nuestra comunidad.