divendres, 25 de novembre del 2011

Cèl·lules mare que formen nous òrgans.

Aquesta notícia ens mostra que per fi s'ha aconseguit crear un òrgan a partir de cèl·lules mare i sense crear rebuig. La persona afortunada ha sigut un home de 36 anys que patia càncer de tràquea i la seua única opció era aquesta. S'ha desenvolupat en l'institut Karolinska de Suïssa. Aquest tipus de càncer sol agrupar-se al càncer de pulmons o de laringe i es molt freqüent.
Açò demostra que les cèl·lules mare poden arribar a convertir-se en òrgans dels éssers vius, es una via per al futur.
Els metges van arribar a construir-li una tràquea a mesura a aquest home que no tenia cap altra opció ja que tenia un tumor en els bronquis i en la part inferior de la tràquea. La solució d'aquest problema no era extirpar la zona danyada per que aquest conductes són necessaris per a respirar. a més en aquest cas no es podien reconstruir a partir del seu propi teixit. I per si era poc les teràpies més normals com la quimioteràpia tampoc van poder solucionar el problema lo que va provocar que el tumor assolira unes grans dimensions.
Per a realitzar la nova tràquea van tindre que prendre mesures de la part que hi havia que regenerar amb les quals es va crear un motle. Es van extraure cèl·lules mares de la medul·la ossea i fen que aquestes cresqueren. Després d'açò va arribar el moment d'operar-lo, se li va extirpar el tumor i es va substituir la tràquea eliminada per la que havia crescut en el motle formada per cèl.lules mare. L'operació va ser un èxit.
Aquestos mètodes amb cèl·lules mare mai s'havien portat a la pràctica generant primer fora de L'organisme l'òrgan amb cèl·lules mare i després implantant-lo en l'interior de l'organisme. L'avantatge d'aquest mètode i pel qual té molta importància es que l'òrgan creat a partir de cèl·lules mare es idèntic genèticament al que tenia l'organisme en un principi lo que provoca que no hi haja problemes de rebuig. A més una altre avantatge és que es crea a medida a diferència dels trasplantes d'òrgans habituals.
Aquest trasplant ha creat molt impacte, un exemple es que Gonzalo Varela, vicepresident de la SOcietat Expañola de Neumologia y Cirurgia Toràcica l'haja catalogat d'espectacular, sobretot perquè fins ara es considerava impossible regenerar una tràquea, degut a que és un òrgan molt poc vascularitzat, format principalment per cartílag i que s'alimenta per contigüitat.
A més Varela pensa que aquest treball no pot aplicar-se tan sols als càncers de tràquea sinó a qualssevol malaltia que puga necessitar un implante de tràquea.
Aquest doctor veu en aquesta implantació un gran avanç on no es necessita dependre dels òrgans dels donants i que pot arribar a regenerar també altres òrgans com pulmons.
Després d'açò està en marxa una creació d'una altra tràquea a partir de cèl·lules mare amb un altre material del motle.
Aquesta notícia suposa un gran avanç en els trasplantes d'òrgans ja que per una banda s'elimina el rebuig de l'organisme i per l'altra la vida d'una persona no depèn de les donacions d'òrgans.