dimarts, 26 de maig del 2015

Els alumnes de Biologia Humana aconseguixen apadrinar un ximpanzé amb el reciclatge de mòbils.

“Mobilitza’t per la selva” és una campanya de reciclatge de mòbils que llança l’Institut Jane Goodall, amb el recolzament de la primatòloga i conservacionista Jane Goodall.

La campanya proposa allargar la vida útil dels nostres mòbils, i a la vegada, ens ofereix una forma fàcil i gratuïta d’aportar mòbils en desús (en funcionament o no). Amb això aconseguim:

- Reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components.

- Reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics, evitant la contaminació del medi.

- Recaptar fons pels programes d’educació, conservació i desenvolupament al Congo, com el del Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga. Allà, l’Institut Jane Goodall te cura de més de 150 ximpanzés rescatats, la gran majoria arriben en pèssimes condicions desprès de ser decomissats a caçadors, traficants o particulars.



Gran part de les reserves mundials de coltan utilitzat en la nostra tecnologia quotidiana, així com en la industria armamentística, es troben a l'est de República Democràtica del Congo, una zona de permanent conflicte on s'han produït milions de morts i desplaçats. L'extracció de coltan fa servir mà d'obra semiesclavitzada, i a la zona del cèlebre Parc Nacional Kahuzi-Biega afecta també a las ja amenaçades poblacions de goril·les i ximpanzés.

La nostra gran demanda de coltan -provocada per l'adquisició i renovació permanent de mòbils, consoles i ordinadors-, dispara el preu d'aquest mineral escàs (s'arriba a pagar 400 $/kilo) i provoca conflictes bèl·lics, l'ús de mà d'obra semiesclavitzada, la matança de goril·les, ximpanzés i moltes altres espècies, i la degradació del seu mitjà. A la vegada, els nostres creixents desfets tecnològics contaminen el nostre medi ambient. Un bon primer pas és disminuir el nostre consum i aprendre a reciclar.

Donant els nostres mòbils col·laborem amb els programes de conservació que es duen a terme al Congo per l'IJG: campanyes d'educació, plantacions, projectes de desenvolupament sostenible i el manteniment del Centre de rescat de ximpanzés de Tchimpounga, depenent de l'Institut Jane Goodall. Allí els ximpanzés rescatats són atesos per experimentats cuidadors, dirigits per la veterinària espanyola Rebeca Atencia, i viuen en grups en un entorn natural, amb sortides diàries al bosc, planejant-se la seva futura reintroducció a la selva. Part de la seva manutenció s'obté a través del programa d'apadrinament Chimpamig@s.

Gràcies a la col.laboració dels alumnes de Biologia Humana de 2n de batxillerat hem aconseguit reciclar 32 mòbils i hem guanyat un apadrinament Chimpamig@s per un any. Després de conèixer alguns dels ximpanzés del Centre de Recuperació de Tchimpunga, els alumnes han decidit apadrinar a Anzac, una ximpanzé que va perdre sa mare per la caça furtiva i a la que li falta un braç.
 
 

Gràcies a tots per la vostra col.laboració perquè com diu la Jane: "Cada individu és important, cada individu té un rol a exercir, cada individu marca la diferència".