Desenes de mils de palmeres han estat talades en els últims anys, unes altres reben tractament i altres a causa de l’atac directe d’aquest insecte, tot açò és causat pel Morrut Roig, una espècie invasora, que està acabant en moltes palmeres.
El morrut s’alimenta i viu durant la major part del seu cicle vital dins de les palmeres. Quan la infecció està molt estesa, aquests acaben anant a l’únic punt per on pot créixer la palmera deixant sols les fulles mortes. L’interior del tronc es tot una galeria a on viuen els insectes, ponen els ous, i l’acaben podrint.
Morrut Roig |
Es tracta d’una plaga d’origen asiàtic i està en expansió en tot el món. La primera senyal a Espanya va procedir de Egipte i es va trobar en 1995 en Andalucia.
La Comunitat Valenciana i Catalunya són una de les comunitats més afectades pel morrut roig, es van arribar a talar més de 2500 palmeres. La ràpida extensió de la plaga a la Comunitat Valenciana, en especial, es veu afavorida per diversos motius: com la falta d’informació sobre aquest insecte i sobre el seu tractament, la configuració del terreny i el perfil de la població.
Morrut roig i larva |
Una de les iniciatives més recents ha sigut la celebració d’una jornada tècnica sobre mètodes per a la detecció i el tractament del morrut a la comarca de la Marina Alta.
Exemple de palmera afectada per la plaga |
Hi ha una sèrie de passos que s’han de complir per intentar aturar la malaltia provocada per aquest insecte.
-El primer és la detecció precoç mitjançant un sistema novedós de detecció acústica de l’activitat del morrut roig desenvolupat pel Institut ITACA (Universitat Politècnica de Valencia).
-El segon pas, és el tractament amb mesures de control epidemològic com la destrucció sistemàtica d’exemplars, en l’actualitat s’utilitza aquest mètodes i més que s’estan ensenyant per abordar el control de plagues.
Esta notícia està relacionada amb el temari de la pèrdua de Biodiversitat que estem donant estos dies. Ja que el morrut roig, és un clar exemple de espècies invasores que perjudiquen a espècies autòctones en aquest cas la palmera.
Esta notícia està relacionada amb el temari de la pèrdua de Biodiversitat que estem donant estos dies. Ja que el morrut roig, és un clar exemple de espècies invasores que perjudiquen a espècies autòctones en aquest cas la palmera.
2 comentaris:
Clarament es un exemple de el problema que pot suposar l'entrada d'una especie nova en un ecosistema en el que no té cap depredador, aquest és un problema molt seriós i deurien apareixer més campanyes i solucions en la meua opinió.
Me parece una noticia interesante, ya que la introducción de nuevas especies en un ecosistema muchas veces produce efectos negativos sobre otras especies que ya habitaban es ese determinado ecosistema.En mi opinión se debería poner más empeño en buscar soluciones más eficaces para que este insecto no perjudique a un numero tan alto de palmeras, ya que como se puede observar los métodos empleados actualmente no son lo bastante eficaces.
Publica un comentari a l'entrada