dilluns, 12 de novembre del 2012

Pèl-rojos i rossos són més propensos a patir melanomes, fins i tot sense pendre el sol


Notícia extreta del diari digital 20minutos, el 2 de Novembre del 2012 


Una investigació publicada en la revista Nature per científics de l'Hospital General de Massachusetts i de l'Institut Nacional del Càncer d'EstatsUnits arriba a la conclusió de que els pèl- rojos i els rossos tenen més possibilitats de patir un càncer de pell. També, afirmen que la classe de pigment de la pell dominant en aquest tipus de persones pot ajudar al desenvolupament del melanoma. 

El estudi es basaba en l'anàlisi i l'utilització de grups de ratolins genèticament quasi iguals, menys per el gen que regula la classe de melanina o pigment produït. Una part dels ratolins tenia el gen que donaba lloc a la melanina fosca i apareix en persones amb pell i cabell de color obscura (emelanina), en canvi l'altra part disposava d'una variant típica que posseeixen les persones amb pell clara i de pèl-roig o ros i amb pigues (feomelanina). 


    Ja es sabia que la feomelanina de rossos i pèl-rojos és menys eficaç davant dels raigs UV, però a part d'aquesta predisposició es pensa que l'aparició de melanomes en aquest tipus de persones no està relacionat completament amb l'exposició als raigs UV. 
    El risc de patir un càncer de pell no melanoma augmenta quan la pell no es troba protegida del sol i sofreix cremades , mentre que el melanoma es pot sofrir de la mateixa manera i a més estant en llocs no exposats al sol. 
    A tot açò es suma que els protectors solars no protegeixen totalment del melanoma i no són absolutament eficaços contra aquest ja que només funcionen impedint alguns danys produïts pels raigs UV.
    Els investigadors creuen que amb aquest estudi, donats els resultats que s'han obtés, s'hauria de proposar una millora de les cremes solars que protegeixquen del melanoma i alhora dels raigs UV.

Us deixo amb un vídeo que explica en més profunditat el concepte de melanina i la seua evolució en els humans. 

   Aquesta notícia estaria relacionada amb la matèria de Biologia humana i més concretament dintre de l'apartat dels òrgans del sentits, en aquest cas la pell, que estudiarem més endavant.