diumenge, 18 de novembre del 2012

Abusar del alcohol pot causar fins a 60 malalties


Notícia extreta del diari digital 20minutos, el 15 de Novembre del 2012.



El dijous passat es va celebrar el Dia Mundial sense Alcohol, dia ideal per a repassar tots els problemes, tant físics com psicològics, que pot generar el consum excessiu d'aquesta substància tan present en les nostres vides i el nostre entorn.

Segons el metge Josep Guardia, psiquiatra de la Unitat de Conductes Adictives de l'Hospital de la Santa Creu I Sant Pau (Barcelona), abusar de l'alcohol pot provocar fins a 60 malalties, entre les cuals estan  problemes hepàtics, del pancrèes, del estòmac així com del sistema nerviós central i perifèric. També, pot causar càncers i malalties infeccioses com les infeccions de transimissió sexual i la tuberculosi, a tuberculosi i les infeccions de transmissió sexual, la qual cosa es deu d'una banda al debilitament del sistema immunitari per efecte de l'alcohol i d'altre costat al fet que l'embriaguesa trastorna l'adherència dels pacients al tractament amb antirretrovíricos. A més de tot açò, s'uneixen l'aparició de transtorns psicològics com la depressió, una major vulnerabilitat a les infeccions i una disfunció sexual.



En l'actualitat, el consum d'alcohol está incrementant sobretot en adolescents, que no veuen aquesta substància com a nociva per al organisme i cada vegada començen més joves a beure (la mitja en Espanya  està en al voltant dels 13 anys). Els motius per els que els adolescents beuen alcohol, són la integració en el grup d'amics els quals consumeixen, la superació de la vergonya i la diversió que els proporciona.

D'altra banda, les persones alcohòliques no demanen ajuda i si ho fan es per l'aparició de noves malalties. Per això, els especialistes volen que els hospitals oferisquen un servei especialitzat en el diàgnostic i tractament de la depèndencia alcohòlica.

Us deixo amb unes dades i xifres molt interessants sobre l'alcoholisme:
  • El consum nociu de begudes alcohòliques causa 2,5 milions de morts cada any.
  • Uns 320 000 joves d'entre 15 i 29 anys d'edat moren per causes relacionades amb el consum d'alcohol, la qual cosa representa un 9% de les defuncions en aquest grup etario.
  • El consum d'alcohol ocupa el tercer lloc entre els factors de risc de la càrrega mundial de morbiditat; és el primer factor de risc en el Pacífic Occidental i Amèrica, i el segon a Europa.
  • El consum d'alcohol està relacionat amb molts problemes greus d'índole socials i del desenvolupament, en particular la violència, el descuit i maltractament de menors i l'absentisme laboral.
  • Els homes són tres vegades més propensos que les dones a patir depèndencia a l'alcohol.


Aquesta notícia estaria relacionada amb l'assignatura de Biologia, dintre de l'apartat del sistema nerviós i els trastorns mentals.

1 comentari:

Rafa Arroyo ha dit...

Bon aport, que ens fa obrir els ulls sobre la nocivitat del alcohol