dissabte, 10 de novembre del 2012

Els gens dels nord-africans contenen “petjades” dels neandertals


Notícia extreta de la revista MUY INTERESANTE, 7 de Novembre del 2012.

Un estudi publicat en la revista 'Plos one', per uns investigadors amb la col.laboració del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), revela que les poblacions situades al nord d'Àfrica mostren en els seus gens la presència de petjades de mescla amb els neandertals que visqueren en Europa i Àsia occidental (Homo neanderthalensis).
 L'estudi es basava en l'anàlisi del genoma humà en set poblacions del nord d'Àfrica, passant per Egipte fins el Sàhara Occidental. D'aquesta manera, es van arribar a estudiar 780000 marcadors genètics del genoma, i van arribar a la conclusió de que hi havia un excés de variants compartits amb neandertals respecte al genoma d'africans subsaharians.

                                               Mapa de porcentatge d'ascendència neandertal


Aquests resultats van desmoronar el que es pensava fins ara; que aquesta marca d'hibridació entre els neandertalsextinguits fa aproximadament 30000 anys i l'Homo Sapiens només es podia trobar en humans no africans. Per tant, aquesta investigació confirma que tots els humans actuals tenim rastre genètic dels neandertals excepte les poblacions properes al sur del Sàhara.
Però per qué podem afirmar això?
En les poblacions nord-africanes, no es van trobar fóssils amb trets dels neandertals, per la qual cosa els habitants d'aquesta zona no eren neandertals. Només pot ser que les poblacions del nord d'Àfrica reberen una migració d'aquests, on el primer contacte entre les dues espècies es va produir a l'Orient Pròxim.
En canvi a les poblacions subsaharianes l'Homo neanderthalensis no va arribar, per tant és impossible que tinguen un rastre genètic dels mateixos.

Els investigadors afirmen que el percentatge exacte del genoma neandertal que porten les diferents poblacions humanes, dins i fora d'Àfrica, podrà afinar-se en el futur amb genomes complets del nord d'Àfrica i amb un genoma neandertal amb una major qualitat de seqüència.


Aquesta notícia estaria relacionada amb el temari de Biologia Humana, i concretament dintre de l'apartat de l'Evolució humana o també en Paleoantropologia.