divendres, 16 de novembre del 2012

Una gota de sang materna servirà per detectar malalties genètiques del fetus

Una notícia extreta de la revista virtual SINC.
Es tracta de diagnosticar malalties genètiques del fetus a través d'una mostra de sang materna de forma ràpida i amb un menor cost. La finalitat del projecte AngeLab, es desenvolupar la tecnologia necessària per identificar el ADN del fetus, podrem saber si el futur bebé tindrà alguna malaltia.
Aquest projecte està liderat pel centre d'investigacions tecnològiques IK4-IKERLAW, que conté un presupost de 11 milions d'euros.

Es busca desenvolupar i si es rentable comercialitzar, aquells prodectes de diagnòstic que siguen capaços de detectar les principals malalties genètiques per substituir les tècniques actuals invasives.
S'ha conegut que tant centres públics, hospitals públics i centres experts d'investigació en biologia nuclear, es posen per intentar separar i analitzar l'ADN fetal de la sang materna.

ADN

Segons AngelLab, les métodes de diagnòstic prenatals actuals com la amniocentesis, són invasius, i per tant suporten un risc per al embaràs, i ademés són molt costossos economicament.
El projecte preveu incloure en el seu dispositu el diagnòstic de malalties recesives, malalties per alteració en el nombre de copies de certs gens, o de malalties dominants en les que la mare siga la transmissora.
Per tant, un test d'aquest tipus podria detectar amb caràcter prenatal les principals malalties d'origen genètic, que van desde fibrosis quística fins diferents aneupoidies (com el síndrome de Down).

El projecte té previst finalitzar els seus treballs dintre de quatre anys amb un pla de producció pilot del nou dispositiu, que verificarà els centres d'investigacions, i plantejaran donar validesa al seu funcionament amb pacients a través de més de 400 proves diagnòstiques en el Hospital Donostia i en el Hospital Universitari Basurto.