diumenge, 11 de novembre del 2012

Una nova tecnologia prediu la metàstasi en el càncer de mama


Notícia extreta de la revista científica SINC (18 d'Octubre).

El càncer de mama, és un dels càncers més habituals entre la població femenina i un dels que més índex de recuperació tenen si es tracten a temps.
Científics espanyols juntament amb altres investigadors del Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), han participat en la creació d’una ferramenta de diagnòstic que identifica la capacitat de metàstasi de les cèl·lules de càncer de mama.
L’anàlisi, es basa en l’estudi del component lipídic de les cèl·lules, que es maligne. Els diferents tipus de lípids malignes, han portat a terme una classificació en dos grups: les cèl·lules metastàtiques i les no metastàtiques. Els resultats s’han publicat en la revista online PLoS ONE.
Cel·lules normals (zona més roja)
Cel·lules tumorals (zona més fosca)
El contingut dels lípids pot ser útil per esbrinar les possibles funcions que tinga sobre la progressió dels tumors. Aquests resultats poden ser la base per introduir aquesta tècnica en el diagnòstic citològic.
Mitjançant aquesta tècnica, els investigadors han trobat una correlació entre l’activació de la lipogènesi (la reacció química que dona lloc als àcids grassos de l’organisme) i la quantitat de lípids saturats en les cèl·lules metastàtiques, el que fa indicar un pitjor pronòstic de la malaltia i una menor supervivència.
El treball ha sigut finançat per l’institut de salud Carlos III, el Ministeri de ciència e innovació  i per la fundació privada Cellex barcelona.
Aquesta notícia està relacionada amb la xarrada que va fer el xic sobre el Marató de TV3, que enguany serà sobre el càncer i  també, amb el temari dels lípids del llibre de Biologia.


1 comentari:

Nuria Cabedo ha dit...

Marcel, molt interessant aquestes notícies em pareixen molt interessants perquè és impressionant com es pot saver cada dia un poquet més del càncer, la malaltia que afecta a tantes i tantes persones, i la manera de posar un alt a aquesta malaltia tan greu per la qual moren moltes persones cada any.