diumenge, 22 de febrer del 2009

"SYLVIA ATRICAPILLA I" Qui i com és?

Quant a taxonomia, la Sylvia atricapilla pertany a la família Sylviidae. Es tracta, sense cap dubte, d'una de les espècies del gènere Sylvia amb major presència al nostre país.

El seu nom comú ve donat per la coloració de la part superior del cap d'aquesta espècie, negra als mascles i marró a les femelles,. L'anomenem Curruca capirotada o Tallarol de Casquet en català.

Mascle Femella

Quant a les característiques físiques, amida entre 13 i 15 cm de longitud, amb una envergadura d'entre 20 i 23 cm, i un pes d'uns 14 a 20 g. Presenta el crani lleugerament aplanat. El bec (en ambdós sexes adults) és negre amb la mandíbula inferior grisa pissarra. Els tarsos i els peus són gris blavet. L'iris és de 3,5 mm de diàmetre i de color marró.

Si parlem del plomatge, a primera vista té un aspecte discret i insignificant, la qual cosa li permet, a vegades, passar desapercebut i és confós amb el teuladí comú. No obstant, trobem diferències entre les diferents subespècies de Sylvia atricapilla.

El Tallarol de Casquet s'alimenta d'insectes, fruita cultivada i baies o fruites silvestres. A la primavera captura coleòpters i dípters, a més d'altres insectes. A partir del naixement dels seus fills es dediquen a replegar petites erugues i larves, cireres, figues i altres fruits silvestres. A l'hivern, mengen moltes pomes, fruits com la "hiedra", etc. Per tant, en la seua dieta podríem destacar "el saúco", "el espino" ( el de la foto ), "el aligustre", "la rosa silvestre", "la zarzamora", etc.

Finalment, aquestes aus tenen un cant molt variat. Les estrofes són de diferent duració, es divideixen en un parloteig i una ràpida successió de motius breus acabant, finalment, amb una melodia més afinada.

Mireu i Escolteu ^^:

Bibliografia: Wikipedia; Asturnatura; Botanical-online; Blog birdinglanzarote

Treball realitzat per Eliana Carboneras i Bruno Monfort

2 comentaris:

Elena Martínez ha dit...

¡Un post muy interesante!
Pocas veces prestamos atención a las diferentes características que presentan algunos de los tantos pajaritos que vemos revolotear por nuestro cielo, como es en este caso la "Sylvia atricapilla". Es curioso disponer de este tipo de información y poder conocer en que se diferencian machos de hembras, las funciones de su plumaje, su alimentación o más interesante aún poder desmenuzar y sacar conclusiones sobre su singular canto.

Paco Rambla ha dit...

Noticia vàlida per al vostre dossier