diumenge, 16 de novembre del 2008

S'incrementa la contaminació als rius

Els medicaments que ingerim, com altres substàncies, passen a ser metabolitzats i expulsats per la orina o pels excrements; aquestos, al mateix temps, acaben en aigües residuals que, una vegada "depurades", passen a formar part dels rius.

Per què depurades entre cometes? Doncs, perquè en molts casos, el procés de depuració és ineficaç, i per tant, es condiciona una contaminació que poc a poc va augmentant als nostres rius.

Ja fa tres anys que el Consell Superior de Investigacions Científiques està analitzant les diferents concentracions d'aquestos productes en diferents punts de la conca de l'Ebre. A hores d'ara, encara no s'indica que els residus trobats en les seues aigües siguen perjudicials per a la salut humana, però es desconeixen els problemes que la mescla i l'interacció dels residus podria arribar a provocar a llarg termini.

Aquest estudi es va centrar en els productes més consumits, exactament en 28 d'aquestos ( entre ells: analgèsics, tranquilitzants, antibiòtics o antiflamatoris ). La investigadora del CSIC i l'institut català de Investigació i Estudis Avançats, Mira Petrovic, va exposar que aquelles concentracions no suposaven un perill per a la salut, ja que per a introduir a l'organisme d'una persona la mateixa quantitat de principi actiu que conté ( per exemple una pastilla de Ibuprofeno ) faria falta que aquesta, beguera sobre uns 2000 litres d'aquesta aigua.

Per a fer front a aquesta futura contaminació, la prestigiosa investigadora afirma que debem patir un canvi en la tendència dels ciutadans, ja que la població, com que cada vegada es fa més major, consumeix un major nombre de farmacs, i acò, junt amb la pràctica equívoca de tirar els productes pel inodor, provocarà un augment de restes químiques als rius.

La conclusió de l'estudi és que la depuració d'aquestes restes en l'aigua és complicada (aquestes restes solen ser prou polars i per tant, es dissolen molt bé en aigua). A més, existeixen diversos graus en l'àmbit de depuració d'aquests residus:

Mentre que els analgèsics o antiflamatoris s'eliminen fàcilment (fins a un 95%), la presència d'altres com els antibiòtics, és més díficil d'abolir ( només s'elimina entre un 40 i 60%). Malgrat això, la resolució de depuració, depén de la calitat i la duració d'aquesta.

Si construïrem depuradores d'un tamany més gran, on l'aigua residual puguera estar més temps en contacte amb els fangs activats ( aquestos possibiliten la seua neteja) o si introduïrem tractaments terciaris com el de bioreactor de membranes, podriem arribar a solucionar el problema quasi en un 100%.

Per a col·laborar, no vos oblideu de tirar els fàrmacs caducats en la vostra farmàcia més propera. Volem un món millor, així que tots tenim que tirar una maneta per el nostre planeta.


Noticia publicada el 16 de novembre a Yahoo

1 comentari:

Paco Rambla ha dit...

Noticia vàlida per al teu dossier.

Molt bé per recordar la importància de fer una recollida selectiva dels fàrmacs que ja no anem a utilitzar.