dijous, 20 de novembre del 2008

Posa un jardí en la teua vida ^^

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) han construït una teulada coberta amb vegetació i un sistema de regadiu que serveix per a optimitzar el consum dels sistemes de calefacció i refrigeració dels edificis gràcies al seu aïllament.

Es tracta d'una coberta ecològica de tercera generació, caracteritzada per la seua sostenibilitat i per l'ús d'espècies vegetals autòctones.

Els investigadors van dividir la coberta d'un edifici experimental en Colmenar Viejo (Madrid) en 20 mòduls, i van provar amb diferents suports i plantes regionals segons tres factors:

  • La velocitat de creixement de la planta.

  • La densitat de biomassa capaç de cobrir perfectament la teulada.

  • Un atractiu aspecte, del jardí, per a la vista.

Tant en hivern com en estiu, el model de coberta amb millor resultat consta de un aljub de vuit centímetres que recull l'aigua de la pluja i ofereix un sistema de regadiu regular.

Cada localitat tindrà el seu propi conjunt de plantes per als teulats ecològics ja que, “la planta, en la seua habitat, rendix molt més”

Els investigadors es van plantejar d'ajuntar en una mateixa teulada dos tipus de plantes; una seria per a un entapissat més eficaç i l'altra més bonica per a adornar. Però que passaria? “ Quan un mateix espai el comparteixen dos espècies, al final predomina la més forta”.

Els investigadors també han previst deixar diversos mòduls sense teulada ecològica per tal de demostrar la seua eficàcia. “ Les zones de teulada amb vegetació optimitzaren millor la calefacció i refrigeració que una estructura simple, per molt aïllant que siga”.

El disseny d'aquestes teulades ecològiques es tracta de fusionar la forma de vida urbana amb la rural i es denomina “rubanizar” la ciutat. Aquestes teulades reduïxen la contaminació en les ciutats, absorbeixen el plom i altres components orgànics.

A més, aquestes ajudaran a disminuir la temperatura de les ciutats, que avui dia són una espècia d'illa tèrmica. I a més a més, ajudaran a reduir la contaminació acústica fins a 3 decibels, gràcies a l'absorció de les plantes.

Malgrat la bona idea d'aquest científics, les cobertes vegetals no tenen perspectives de desenvolupament positiu a causa del seu preu elevat.

Noticia publicada el 20 de novembre a ELMUNDO

1 comentari:

Paco Rambla ha dit...

Noticia vàlida per al teu dossier.

Iniciatives experimentals molt interessants, encara que MOLT CARES, com diu l'article.